sick logo
Welkom, u bent nog niet ingelogd! Inloggen
Bewerk hier jouw gegevens, klik hier om uit loggen.
Welkom, u bent nog niet ingelogd! Inloggen
Search

Algemeen

De Sectie Intensive Care voor Kinderen (SICK) is een (subspecialistische) sectie van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). De sectie is opgericht op 7 november 1996 en telt ruim 100 leden. Al onze leden zijn medisch specialist: kinderintensivisten (kinderarts of anesthesioloog als moederspecialisme), fellows (zij die in opleiding zijn tot kinderintensivist) en algemene kinderartsen met belangstelling voor de kinderintensive care.

De SICK vertegenwoordigt de kinderintensive care geneeskunde in Nederland. Het bevorderen en waar nodig verder professionaliseren van de zorg voor vitaal bedreigde kinderen wordt als belangrijkste kerntaak gezien. De SICK adviseert en ondersteunt processen als eerste opvang acuut ziek kind, behandeling en transport van vitaal bedreigde kinderen en is actief betrokken bij landelijke politieke en ethische vraagstukken. Leden van de SICK zijn actief betrokken bij de ontwikkeling van richtlijnen en protocollen, opleiding en (na)scholing en wetenschappelijke onderzoek (nationaal en internationaal). De SICK stimuleert onderlinge samenwerking tussen de 7 pediatrische intensive care units (PICU’s) in Nederland.

De samenwerking kom tot uiting in het gezamenlijk opstellen van kwaliteitseisen voor de logistiek, organisatie en verantwoordelijkheden voor PICU’s in Nederland (kwaliteitsdocument). Dagelijks wordt een digitaal overzicht van het landelijk aantal beschikbare PICU-bedden bijgehouden. Capaciteitsproblemen in tijden van schaarste (pandemie) en/of piekbelasting (winterseizoen) worden binnen de SICK gedeeld om gezamenlijk tot oplossingen te komen. De SICK commissie ‘second opinion’ zorgt voor centralisatie en standaardisatie van het uitvoeren van een second opinion voor (potentiële) PICU patiënten. Ten behoeve van benchmarking, kwaliteitscontrole en als bron voor wetenschappelijk onderzoek worden gegevens van alle PICU-patiënten in Nederland op uniforme wijze vastgelegd in de PICE database. In het wetenschappelijk onderzoek komt de onderlinge samenwerking tussen de PICU’s tot uiting in het landelijke research netwerk voor klinische studies, in nauwe samenwerking met de PICE-werkgroep en ondersteund door de stichting kinderintensive care (SKIC).

Klik hier voor de algemene inschrijvings- en betalingsvoorwaarden van de SICK

Klik hier voor de handleiding financiële en secretariële regelingen SICK 2020

Pdf Privacy statement